1.000 minuten peace of mind

geplaatst in: columns | 0

Mijn telefoon – waar ik door de jaren heen best een tikje vergroeid mee ben geraakt – vertelt me voortdurend hoe lang het geleden is dat ik hem voor het laatst aanraakte. Best confronterend, want het aantal minuten dat hij aangeeft is schrikwekkend vaak lager dan 10. Tijd voor een experimentje…

photo_editor_1486677058714

’s Nachts haal ik moeiteloos cijfers boven de 400 minuten. Van het moment waarop ik mijn ogen dichtdoe tot het moment waarop ik mijn wekker uitdruk – want daarvoor gebruik ik mijn telefoon – heb ik peace of mind. Overdag ben ik blij als ik zo nu en dan eens boven de 20, 30 of zelfs 40 minuten uitkom. Heel vaak pak ik mijn telefoon tot drie keer toe om te kijken hoe laat het is – ja, ik gebruik dat ding ook als klok – om na het checken van mijn whatsapp & sociale media te constateren dat ik de tijd nog steeds niet weet.

Maar goed, die peace-of-mind-teller maakt me bewust van mijn naar verslaving neigende afhankelijkheid van het apparaat én daagt me uit mijn record te verbeteren (door het huidige record te benoemen). Toen dat op 490 stond, dacht ik: 1.000 moet haalbaar zijn. Dus legde ik dinsdagavond om 19 uur braaf mijn toestel weg met de bedoeling me pas woensdag om 12 uur weer met hem te verenigen.

Gek genoeg heb ik mijn Fairphone 2 in de 1.011 minuten van mijn huidige record nauwelijks gemist. Googlen kan ik ook op mijn laptop en de wereld staat niet direct in brand als je niet onmiddellijk reageert op appjes en mailtjes. Na 16 uur en 51 minuten had ik 51 berichten in 5 chats, 8 mailtjes en een reeks socialemediameldingen gemist, binnen 10 minuten was ik weer bij. Hoewel ik de meiden die een gesprek startten over de accommodatie van ons aanstaande vriendenweekend nog een reactie verschuldigd ben, maar ook dat haal ik wel weer in.

Wat ik wel deed in die 1.011 minuten? Ik las een heel boekje van 95 bladzijden, boekte het overnachtingshotel voor onze vakantie (waarvoor mijn vriend het voorwerk al had gedaan), sliep heerlijk in zonder kramp in mijn pols of vingers en zwom de hele ochtend met mijn dochtertje in een subtropisch zwembad (dat laatste is overigens altijd al een goed recept voor quality time én peace of mind).

Conclusie: dankzij mijn telefoon heb ik veel informatie binnen handbereik en sta ik voortdurend in contact met mijn netwerk van familie, vrienden, collega’s en vele anderen. Maar ik kan best vaker en langer zonder. Dus ga ik maar weer een mooi horloge dragen en een wekker kopen. Dat scheelt al een heleboel.

Krijg je binnenkort minder snel dan verwacht een reactie van mij op je appje, mailtje of wat dan ook? Sla niet meteen groot alarm, waarschijnlijk ben ik dan bezig mijn record te verbeteren :)