Onschuldige drug

geplaatst in: columns | 0

Eindbedrag Glazen Huys 2015Ik ben verslaafd aan een drug die ik pas (her)ontdekt heb. Eentje die ‘highs’ veroorzaakt die ik vaker mee wil maken en die wat mij betreft volkomen onschuldig zijn. Laat ik ‘m JoG noemen, want bij een beetje hippe partydrug hoort natuurlijk een afkorting. Ga ‘m vooral proberen: the Joy of Giving!

In augustus mocht ik meedoen aan de Amsterdam City Swim: 2 kilometer zwemmen door de hoofdstedelijke grachten om geld op te halen voor onderzoek naar de zenuwziekte ALS. In eerste instantie leek dat vooral een gaaf evenement om mee te maken, maar gaandeweg werd ik fanatiek in het werven van sponsoren. Geweldig hoe betrokken mijn netwerk was en hoe gul mijn sponsoren. Ik besloot daarom ook mijn eigen geefbereidheid op te rekken. Voortaan geen ‘ik-geef-al-genoeg-aan-goede-doelen’-smoezen meer voor mij als familieleden of vrienden iets vergelijkbaars zouden ondernemen.

Schatplichtig
Mooi voornemen, maar ik zo was ik niet altijd. Ik was al gestrikt voor het promotieteam van Het Glazen Huys Nijkerk en moest tijdens mijn lobby voor de zwemtocht bekennen dat ik nog schatplichtig was aan iemand. Bernadette zette zich ook voor de eerste twee edities van 3FM’s-Serious-Requests’ lokale broertje al vol overgave in, maar ik stond – ondanks haar herhaaldelijke oproepen – niet vooraan om verzoeknummers aan te vragen.

Leuke match
Eind augustus stond ik samen met Klarien voor promotie op een maatschappelijke markt in het centrum van Nijkerk. We besloten samen op te trekken in de voorbereidingen op Het Glazen Huys. Het verbaasde me niets dat mijn dochtertje Lente (ruim 2,5) juist in die periode het woord ‘enthousiast’ leerde. We inspireerden elkaar tot frisse ideeën. Over hoe we sponsoren konden verleiden betrokken te raken. En scholen. En sportverenigingen. We kwamen handen en voeten tekort om vorm te geven aan alle ingevingen en waren dolblij dat we samen met Maureen meters konden maken. Bij de aftrap van de voltallige crew in het Tabakshuis en ook bij het voorbereidende radioprogramma Serious Stennis ontmoette ik meer van die enthousiastelingen.

Werk aan de winkel
Na de sponsoravond die we in ’t Regthuys organiseerden begon het Glazen Huys Nijkerk ook bij ondernemend Nijkerk meer en meer te leven. Ambassadeurs uit de drie kernen brachten de ene na de andere sponsor binnen en ook de samenwerking met basisscholen kreeg vorm. Dat betekende voor ons vooral dat er werk aan de winkel was. Ontwerpwerk, organisatie, communicatie, persberichten. Aanstekelijk enthousiasme was de drijvende kracht achter alle uren die we er met elkaar instaken. Klarien haakte Harry van de Koude Polderloop aan en voor een sponsorschaatsactie legden we contact met Nijkerk on Ice.

Comeback
Intussen had ‘oude bekende’ Jannick me gevraagd van hem weer een duo te maken voor radiopresentatie in de actieweek. Gepko Hahn, zijn maatje van het vorige jaar, was te beperkt beschikbaar en zou betrokken blijven als Razende Reporter. Een comeback op de lokale radio zag ik helemaal zitten en zo begon ik met Jannick en producer Dianne ook aan de voorbereidingen voor het dagelijkse radioblok van 16.00 tot 20.00 uur.

Euro’s
Behalve tijd en energie staken we zelf ook euro’s in het project. Ik liet me sponsoren voor de Koude Polderloop en sponsorde zelf andere deelnemers. Toen de actieweek eenmaal van start ging, werd de “prutspot” van Jannick, Gepko, Dianne en mij al snel flink gespekt. We troggelden elkaar geld af met verborgen woorden, weddenschappen en valstrikken. Alles voor het goede doel. En dan waren er nog de ‘verzoeken om verzoekjes’ van enthousiaste collega’s uit het callcenter, die we niet konden weerstaan. Geven, zo was inmiddels gebleken, is tenslotte heel erg leuk!

Saamhorigheid
Een groot saamhorigheidsgevoel heerste. In het Glazen Huys én in het hele Waegh-gebouw, waar gastvrouwen, producers, technici en het callcenterteam er een feest van maakten. Maar ook thuis bij onze families en vrienden, die al net zo betrokken waren. Een golf van knuffels, kussen en high fives kwam dan ook op gang toen het eindresultaat van onze inspanningen daar was: €27.452,35. Het Vakantiespektakel Nijkerk, Sint Nicolaas Comité Nijkerkerveen en Steunpunt Welzijn Ouderen Hoevelaken namen elk een cheque van €4.575,39 in ontvangst.

Feest!
De overige €13.726,18 bracht een brede afvaardiging van de crew naar het Glazen Huis van 3FM Serious Request in Heerlen. Samen met Miss Nederland Margot Hanekamp, die net 11e was geworden bij de MissWorld-verkiezing in China en die moeiteloos meeging in de euforie van dit moment. De minuten waarin zij (en wij dus ook) in de schijnwerpers stond waren een heerlijke kers op de toch al lekkere taart!

Doe je mee?
Tijdens de feestdagen ga ik met volle teugen nagenieten van de geweldige rollercoaster waar we net met z’n allen uitgestapt zijn. Van deze onschuldige drug waarvan een overdosis niet mogelijk lijkt te zijn. The Joy of Giving. In het nieuwe jaar zou het zomaar kunnen dat ik er zelfs in ga dealen. Doe jij volgend jaar mee? Wees gewaarschuwd: voor je het weet ben je ook verslaafd.