Plug-in-hypocrite

geplaatst in: columns | 0

Over geen merk heb ik zo’n uitgesproken mening als over de (Toyota) Prius. Tot voor kort nam ik het de “geitenwollen sok onder de auto’s” kwalijk dat hij het imago van ‘groen doen’ oubollig en stoffig houdt.

Vorige week toonde NOS.nl echter aan dat de ‘stekkerhybride’ het symbool is van bedrog.

De bestuurders zijn geen zondagsrijders. Het zijn snelle jongens die profiteren van de lage bijtelling, terwijl ze dondersgoed weten dat je dit beestje prima op z’n staart kunt trappen.

Steeds vaker suizen Priussen me voorbij op de linkerrijbaan. Doe ik zo mijn best 100 kilometer meer uit mijn 36-litertank te halen, trekken die wagens met energielabel A zich lekker niets aan van de naar 130 kilometer per uur verhoogde maximumsnelheid. Best frustrerend. Nog opvallender is het – en dat had zeker een belletje moeten doen rinkelen – dat een Priusrijder mij enkele maanden geleden met lichtsignalen probeerde te waarschuwen voor een flitser. Je leest het goed, een Priusrijder! Uit onbegrip gaf ik gas bij en een paar dagen later lag er een prent voor een snelheidsovertreding op de mat. ‘Hardrijden’ hoort toch helemaal niet voor te komen in het vocabulaire van iemand die kiest voor Toyota’s hybride wagen? Laat staan dat hij weet wat ‘seinen’ is! Op de bewuste dag liep ik na de rit een rondje om mijn auto om de lichten te controleren. Wist ik veel.

Nu blijkt dus dat er mensen (ik denk mannen) bestaan die niet geven om schoonheid van een voertuig (want je kunt de Prius niet oprecht mooi vinden, toch?) Leaserijders die gaan voor een lage maandlast om vervolgens het gaspedaal lekker diep in te trappen en de auto vooral NOOIT aan de lader te leggen. En zo halen deze bedriegers het enige goede aspect van de stekkerhybride onderuit. Want ondanks al zijn stoffigheid kan de Prius wel mooi de CO2-uitstoot reduceren (en dus in feite de wereld redden). Dus voel ik me genoodzaakt in de bres te springen voor het enige merk waar ik zo’n uitgesproken mening over heb: maak van de Prius geen plug-in-hypocrite!